HOME       Eksplozivi      Dimne bombe      Zažigalne bombe      Rakete     Rakete na vodo     Vžigalne naprave      Zanimive reakcije      Kemikalije

 

Enostavna destilacija

 

Tukaj je opisana destilacija dušikove kisline, vendar se da na isti način destilirati tudi druge tekočine(seveda brez dodatka žveplove kisline).

Aparaturo za destilacijo preprosto naredite tako, da vzamete večji steklen kozarec za vlaganje. Vanj dajte podstavek, nanj pa postavite manjšo kemijsko čašo ali kozarček. Na vrh dajte lij, ki ga morate prej zamašiti. V primeru destilacije dušikove kisline je obvezno, da so vsi deli aparature stekleni(zaradi kisline in vročine). Na dno velikega kozarca vlijte tekočino, ki jo nameravate destilirati, v zamašen lij pa dajte led. Zdaj je treba smo še vse skupaj počasi segrevati in počakati, da se destilat nabere v čaši.

Za pripravo koncentrirane dušikove kisline destilirajte mešanico 69% dušikove kisline in 96%-98% žveplove kisline v razmerju 1 : 2 ali pa mešanico kalijevega nitrata in 96%-98% žveplove kisline v razmerju 2 : 1. Destilirati morate zelo počasi, mešanica na dnu ne sme vreti. Če boste dušikovo kislino uporabili za pripravo RDX je to še toliko bolj pomembno, poleg tega pa morate v primeru prve mešenice kislino dvakrat destilirati(drugače boste imeli zelo velike težave pri sintezi RDX).