HOME       Eksplozivi      Dimne bombe      Zažigalne bombe      Rakete     Rakete na vodo     Vžigalne naprave      Zanimive reakcije      Kemikalije

  

Dimne bombe


        Snovi, ki povzročajo dim ponavadi zgorijo slabo (imajo premalo kisika), nezgoreli ostanek pa se po zraku razporedi v zelo drobnih zrncih - dimu. Slabo gorenje lahko povzročimo z nepravilnim razmerjem goriva in oksidanta, ali pa s tem, da gorljivi snovi odvzamemo kisik bodisi, da jo zapremo v prostor z malo zraka, ali ji dodamo snov, ki bo prej porabila kisik.

Glej tudi kako narediti umetno meglo, ki jo uporabljajo na prireditvah.

Dimne bombe opisane na tej strani, niso prave bombe, saj ne eksplodirajo, ampak lahko proizvedejo veliko dima v zelo kratkem času. Hitrost gorenja je v zvezdicah : * počasi, **srednje hitro, ***najbolj hitro.

    Dimne bombe, ki so opisane na tej strani :

   Soliter + sladkor **  
    Soliter + sladkor + vosek *
    Amonijev nitrat + papir *
    Cink + Žveplo ***
    Ping pong žogica v Al folji **  
 

Soliter + sladkor

    1.Način za izdelavo : Potrebujete 60% solitra in 40% sladkorja. Oboje zmešajte in dajte v kovinsko posodo in na štedilnik. Na najmanjšem ognju počasi segrevajte in ves čas mešajte. Če se začnejo delati mehurji in se kadi ste segrevali prehitro in zato dajte takoj proč iz ognja, sicer se bo vžgalo. Ko se vse stali(stali se samo sladkor in ne tudi soliter) vlijte v primerno obliko in se preden se shladi zapičite noter vžigalno vrvico. Ko se shladi je primerno za uporabo.
    2.Način za izdelavo : Potrebujete 60% solitra in 40% sladkorja. Vsako snov posebej zmlejte v prah in obe snovi zmešajte skupaj. Snov je že primerna za uporabo, vendar ima proti prvi eno slabost-ni trda kot prva in jo je zato treba dati v primerno posodo(kartonasto škatlo, tulec,...) in tudi namestitev vžigalne vrvice je težja.
   
 

Soliter + sladkor + vosek

       Če dodamo solitru in sladkorju še vosek lahko to snov bolje oblikujemo, pa še kadi se bolj. Najprej zmešamo soliter in sladkor v razmerju 1 : 1. Manjšo posodo damo v večjo posodo s vrelo vodo. V manjšo posodo damo čebelji vosek ali parafin(umetni vosek), ter ga raztalimo. V 6 delov voska damo 25 delov mešanice solitra in sladkorja, ter dobro premešamo. Ko se mešanica ohladi je primerna za uporabo.Amonijev nitrat + papir

    Potrebujete nasičeno raztopino amonijevega nitrata (Glej priprava AM) in časopisni papir. Časopisni papir namočimo v raztopini in ga damo sušiti na sonce. Ko se posuši, več strani čim bolj tesno zvijemo skupaj v valj in povijemo z žico. Če je bomba predebela, bo zgorela in ne bo delala dima. Da se bomba vžge, je potrebno kar nekaj časa kuriti z vžigalnikom. Z vžigalno vrvico ne bo šlo, razen če dodaste kako gorljivo snov (npr soliter + sladkor). Amonijev nitrat zelo vpija vlago in zato se tudi dimna bomba, zlasti pozimi rada navlaži in ne vžge, zato jo hranite na suhem.
Namesto da časopis zvijete, ga lahko natlačite v kovinsko škatlo z luknjo na vrhu. Papir mora biti res dobro natlačen, drugače ne bo delovalo. Na ta način boste dobili več dima, pa tudi papir bo bolje obvarovan pred vlago.


 

Cink + žveplo

    Dim lahko naredi tudi cink pomešan z žveplom. Potrebujete 6 delov cinka in 1 del žvepla - oboje mora biti zmleto v prah. Zmešajte oboje in že je pripravljeno za uporabo. Če je cink in žveplo res zmleto v prah, je reakcija zelo hitra, saj zgori z bliskom.
 
 

Ping pong žogica v Al folji

    Žogica za namizni tenis (ping pong) je narejena iz dinitroceluloze (To je podobna snov kot brezdimni smodnik-trinitroceluloza, le da ima manj kisika v sebi in zato ni eksplozivna). Če dinitroceluloza zgori brez pritoka kisika iz okolice nastane dim. Dostop kisika preprečimo tako, da jo zavijemo v aluminjasto folijo. V foljo damo celo žogico, ali jo zrežemo na koščke(Ti imajo pogosto ostre robove in zato moramo paziti, da ne preluknjajo folije.) Ko smo žogico zavili v folijo pod njo kurimo, dokler ne začne delati dima. Če pride do nje zrak se vžge in ne dela dima, ampak samo zgori v plamenih. Da to preprečimo stopimo na dimno bombo, če vidimo da iz nje izhajajo plameni. Ko to naredimo se bo iz nje samo še kadilo.


 
 


HOME     Eksplozivi     Dimne bombe     Zažigalne bombe     Rakete    Rakete na vodo    Vžigalne naprave    Zanimive reakcije    Kemikalije    E-mail