HOME       Eksplozivi      Dimne bombe      Zažigalne bombe      Rakete     Rakete na vodo     Vžigalne naprave      Zanimive reakcije      Kemikalije

Preizkusi eksplozivov

 

Trije primarni eksplozivi: TMDD, HMTD in NC prižgani na odprtem: video.avi [0.7 Mb]

 

Naredil sem sistematični preizkus nekaterih mojih eksplozivov. Vzel sem enake količine eksplozivov(priblizno 1g): RDX, TNP(pikrinska kislina), HND(heksamin dinitrat), HMTD, BP(šrni smodnik) in NC(brezdimni smodnik). Pri RDX, TNP in HND sem potreboval še malo HMTD kot inicialen eksploziv. Iz kartona sem naredil enake tulce in jih napolnil s eksplozivi.


Pri RDX, TNP in HND so zgoraj še kupči inicialnega eksploziva HMTD.

 

REZULTATI:

NC: Kot pričakovano ni prišlo do poka, kaj šele do detonacije. NC v obliki "vate" vsekakor gori zelo počasi in ni primerna niti za top, pač pa mora biti v obliki majhnih "peletov".

BP: Tudi tu ni pričlo do poka, ampak je tulec kar poletel kot raketa. Razlog je v tem, da sem uporabil BP v obliki prahu, ki gori zelo počasi.

HMTD: Prišlo je do detonacije in posledično do močnega poka.

HND: Šibkejši pok kot pri HMTD. Izkazalo se je, da HND sploh ni detoniral. Del tulca v katerem je bil HND je ostal cel, na zidu pa so bili ostanki belega prahu. HND rabi zelo močan detonator, zato ni čudno, da ni detoniral.

TNP: Pod ta eksploziv sem podstavil aluminiasto pločevino(glej slike spodaj). Žal je prišlo samo do delne detonacije, vendar pa je bil pok močnejši kot pri HMTD.

RDX: Popolna detonacija in zelo močan pok(precej močnejši od vseh zgoraj).

 

VIDEO: Preizkusi.avi [6.6 Mb]

 

Posledice TNP:

 

HOME     Eksplozivi     Dimne bombe     Zažigalne bombe     Rakete    Rakete na vodo    Vžigalne naprave    Zanimive reakcije    Kemikalije     E-mail