HOME       Eksplozivi      Dimne bombe      Zažigalne bombe      Rakete     Rakete na vodo     Vžigalne naprave      Zanimive reakcije      Kemikalije

 
Zažigalne bombe

        Zažigalne bombe so narejene tako, da eksplodirajo in v okolico razpršijo gorljivo snov. Ta se prilepi na predmete in gori veliko časa, da se le ti vžgejo. Druge zažigalne bombe (termiti) pa so narejene tako, da razvijejo zelo visoko temperaturo (do 5000 stopinj C) in s tem zažgejo ali stopijo tudi ognjeodporne snovi.

 
    Zažigalne bombe, ki so opisane na tej strani :

     Napalmova zažigalna bomba
      Molotovka
      Termit
 
 

Napalmova zažigalna bomba

    Napalm je gelu podobna snov, ki gori tako dobro kot bencin, vendar pa ne steče iz površine, ampak se na njo prilepi, zakar je zažigalni učinek toliko večji. Napalm lahko razpršimo po površini ročno, ali pa s pomočjo eksplozivnega telesa.
    Za pripravo potrebujete bencin in milo (lahko je tudi tekoče, vendar je boljše milo v tablici). Vzemite večji lonec in v njemu zavrejte vodo, ter počakajte (~5 min), da se voda malce ohladi. V manjšo posodo naribajte (čim manjši koščki) ali nalijte milo ter dodajte bencin. To posodo pomočite v vročo vodo, ter vse skupaj mešajte, da nastane gosti gel. Če je pregosto, dodajte bencin, če je redko pa počakajte, da nekaj bencina sklapi. Napalm je narejen! Hraniti ga morate v dobro zaprti posodi, ker v bo v drugačnem primeru bencin shlapel, preostalo bo pa samo milo.
    Napalm je možno narediti tudi iz stiropora in bencina. Natančnega postopka ne poznam, vsekakor pa je potrebno stiropor raztopiti v bencinu, da nastane gel.
 

 

Molotovka

    Molotovka je steklenica polna goriva (bencina), ki ima na vrhu gorečo krpo, ki ob razbitju steklenice vžge gorivo in povzroči požar. Za vžig goriva pa obstaja tudi bolj prefinjen način, kot goreča krpa, ki je nevarna in tudi nepraktična za uporabo. Spontan vžig lahko povzročimo z zmešanjem kemikalij ob razbitju steklenice.
    Snovi potrebne za izdelavo : bencin, koncentrirana žveplova kislina, kalijev klorat, sladkor.
    Priprava : V steklenico vlijte 30% žveplene kisline in 70% bencina. Steklenico zamašite z zamaškom, ki mora biti odporen proti kislini, da ga na prežre. To preverite tako, da v zamašek vlijete nekaj kisline in pustite en dan pri miru. Če zamašek ostane cel je dober. Pri vlivanju pazite, da ne steče kaj kisline po zunanji strani steklenice, kar je pomembno pri nadaljnjem postopku. Če se to vseeno zgodi, steklenico večkrat dobro splahnite z vodo in pustite, da se posuši. V drugo posodo dajte dve čajni žlici sladkorja in dve čajni žlici kalijevega klorata, ter dodajte toliko vrele vode, da se oboje stopi. V to raztopino pomočite papirnato brisačo in jo dajte sušit. Ko je suha, jo z lepilom zalepite okrog steklenice, v kateri je bencin in kislina. Molotovka je končana.
    Delovanje: Ko steklenico vržemo na trdo podlago, se ta razbije in njena vsebina se razlije po podlagi in tudi po papirju, ki je ovit okrog nje. Papir se ob stiku s kislino sam od sebe vžge in zaneti tudi razlit bencin. Če bo vse skupaj delovalo lahko preizkusite tako, da vzamete kos papirja, ki je bil namočen v raztopino in nanj kanete kapljico kisline. Če je vse prav se mora le ta vžgati. Tako molotovko ni dobro odpirati, saj lahko kapljica iz zamaška kane na papir in lahko povzroči tudi eksplozijo.
 

 

Termit

    Termit je narejen iz mešanice snovi, ki gori z izredno visoko temperaturo in je postavljena v cev iz debelega jekla, ki pa se lahko včasih tudi stopi. Odprtino, kjer vžgemo zmes, postavimo v neposredno bližino predmeta, ki ga hočemo stopiti ali narediti luknjo v njem. Ob postopnem gorenju zmesi bruha iz odprtine zelo vroč ogenj in staljeno železo. Velika vročina lahko stopi tudi zelo odporne snovi, kot so keramika ali steklo.
    Priprava : Zmešamo 23% finega aluminijevega prahu in 77% finega prahu rje(železov oksid), ki jo lahko postrgamo iz zarjavele pločevine. Rjo je bolje prej prežgati na plinskem gorilniku. Tako pripravljenega termita pa ne boste prižgali kar s vžigalnikom, vžigalico ali z vžigalno vrvico, saj je za to potrebna temperatura nad 1000 stopinj C. To vam lahko uspe z drugo zmesjo, ki gori z visoko temperaturo, ampak je občutljiva na ogenj. Pripravite jo tako, da zmešate 50% solitra, 30% finega aluminjevega prahu in 20% žvepla v prahu. To zmes nasujte na vrh zmesi samega termita in prižgite z vžigalno vrvico.
 

HOME     Eksplozivi     Dimne bombe     Zažigalne bombe     Rakete    Rakete na vodo    Vžigalne naprave    Zanimive reakcije    Kemikalije     E-mail